Frihet

Idag introducerade jag temat frihet på svenskan. Tanken är att vi ska jobba med det några lektioner framöver. Och det är väl gött - frihet alltså. Frågan är bara vad det är. Helt klart är det frånvaron av något, vilket i sig gör det så intressant.
Frihet från förtryck, frihet från tjatig fru eller bråkiga barn, frihet från fattigdom, fri från skuld.
Att göra sig fri - från alla band, måsten och begränsningar.

Kan man inte göra sig fri till istället? Att vara fri till jämlikhet, fri till rikedom eller fri till att göra vad som helst.

Ikväll är det valborg. Ett ypperligt tillfälle att vara fri till att dricka lagom lite och på så vis slippa stå på knä bakom en syrenhäck och ropa på Ulrik. Fast det var ju i och för sig många år sedan jag befriades från suptvångets bojor, som likt två, av Mariestads Export välfyllda, systemkassar tyngde mina tunna tonårsaxlar.

Numer är jag fri att låta bli. Eller?

Fredag igen

Insåg igår att det är på fredagar som jag uppdaterar denna häringa bloggen. Ja, det kanske är bra med någon slags regelbundenhet ändå, men varför blev det fredagar?
Egentligen är svaret ganska enkelt. Jag hinner inte annars. Känns det som i alla fall. Dagarna är så inrutade att tid till att sitta ner och försöka formulera sig inte hinns med.

Igår var jag på kurs i Karlstad och fick mig en liten vad ska man kalla det, en omvärldsknuff. Du vet en sådan där som får världen runt dig att hoppa ett hack, att det vrider till sig runt om dig. Att du tvingas på ett par nya glasögon. I mitt fall handlar det om att ifrågasätta mitt förhållningssätt till eleverna - och hur jag är. Eller snarare, varför jag gör som jag gör. Jag borde väl egentligen försöka teoretisera och "akademisera" det men jag är och förblir en praktiker.

Sammanfattat och mycket grovt förenklat kan man säga (enligt föreläsaren som jag tolkar honom) att alla modeller och metoder vi använder oss av i skolan (i all välmening) på något sätt inte fungerar i bästa fall och kränker eleven i sämsta fall.

Hur vi än gör blir det fel. Det är lika bra att inse det.

Paradox

Idag är jag på bra humör. Alltså, jag kan väl vara på bra humör även andra dagar men just idag var jag uppåt. Det är en solig dag, jag har haft bra lektioner och det är allmänt bra. Samtidigt är det riktigt dåligt. Uselt. Jag funderar på att Lex Maria-anmäla mig själv för att jag gör ett så dåligt jobb. Och jag gör ett dåligt jobb för att skolpolitikerna i den här kommunen tar ifrån mig möjligheterna att göra ett bra jobb. Jag orkar inte gå in på allt som blivit sämre i min ögon för då framstår jag som en ännu större gnällspik än jag redan är.
Det är en paradox.
Nästa paradox är att Maria Gehlin påstår att omorganisationen av Faluns skolor har lett till stor arbetsglädje. När de facto nästan alla jag känner inom skolan upplever en trötthet, ledsnad och uppgivenhet över hur mycket sämre det blivit. Vilken kontakt med verkligheten har man då?

Trösta sig med Parador kanske. Det är det närmaste Paradox man kommer bland Systembolagets varor.

Återvinning

Jag var på ÅVC idag. Tänk vad underbart det är med alla förkortningar. Jag tänker absolut inte travestera Tage Danielsson men ändå. Steget är inte långt från BVC till ÅVC.

I alla fall. Vid Ta Till Vara (TTV)-containern satt fyra snubbar plus en stackare som stod, de hade antagligen inte tagit till vara en femte stol ännu. Jag frågade försynt om de ville ha ett uttjänat tangentbord. Först skakade den ene, sedan den andre, den tredje och den fjärde på sina huvuden i tur och ordning, sedan vände sig alla fyra till han som satt i den tillvaratagna baden-badenstolen (Tatillvarakungen tror jag att det var) som också han skakade, långsamt på huvudet. "Det ska till tvåan", sade han myndigt och tittade bort mot Småelektronikcontainern.

Jaha, sa jag.

Stil stil stil


Påsken är över, åh vad skönt. Nu kan jag ta på mina favvisar igjen.

Vita t-shirten är Point Zero, trepack från Stadium, 149 kronor. FYND eller FYND? Jätte skön.
De snygga jeansen kjöpte jag på Lager 157, en perfekt shoppingdag där, jag gilla att dom har byggt om.
Bältet är en gammal tro tjänare. Dom svarta sockarna är super bra. Dom har jag när jag tränar eller bara myser hemma.

Nu längtar jag efter nästa Halénskatalog. Då ska jag frossa i gardiner och kläder.

Kramiz.

RSS 2.0